martes, 5 de noviembre de 2013

Aquí us penjo la meva cançó preferida.
Can't Hold Us - Macklemore & Ryan Lewis





Programari lliure

El programari lliure és tot aquell contingut de l’ordinador que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet, o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis (CD-Rom, DVD, disquets...). A causa d'això, els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen en proporcionar serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració, o certificació.
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
  1. 1.      La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit.
  2. 2.      La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és un requisit.
  3. 3.      La llibertat de redistribuir còpies.
  4. 4.      La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.

No s’ha de confondre amb el programari gratuït, que inclou el seu codi font, a diferència del programari lliure que no se'ns assegura els drets a la modificació i redistribució del programa.
Alguns exemples de programari lliure:
  • ·         El projecte GNU.
  • ·         El projecte Mozilla, que inclou el navegador Mozilla Firefox i el client de correu Mozilla Thunderbird.
  • ·         L'aplicació ofimàtica OpenOffice.org i el seu fork LibreOffice.
  • ·         Els sistemes operatius basats enGNU/Linux, BSD i OpenSolaris.
  • ·         El programa de tractament de gràfics GIMP.
  • ·         Els entorns gràfics KDE i Gnome.
  • ·         El programa de tractament de gràfics GIMP.